top of page

Τι είναι το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής;

Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική Παραγωγή» που, διδάσκεται στην Ελλάδα μόνο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την Άννα Τσίχλη. Η «Θεατρική Παραγωγή» είναι στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών από το 2005 και διδάσκεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Στο μάθημα οι φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν μια δική τους παραγωγή και να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο πέρας του εξαμήνου. Το 2015, η Άλκηστις Κοντογιάννη, -τότε Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών- επισημοποίησε τον θεσμό των παρουσιάσεων με το όνομα Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής. Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής έκτοτε διαρκεί από μια εβδομάδα μέχρι δέκα μέρες και διεξάγεται συνήθως τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Τέλη Μαΐου το 2015 ξεκίνησε το πρώτο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής με την παράσταση Το κίτρινο σκυλί του Μισέλ Φάις από την θεατρική ομάδα Pinata και έληξε με την παράσταση Οι μάχες του Κοξίνγκα της ομάδας Οι Αρχαιολάγνοι, Εάλω η πόλις. Από τότε και κάθε χρόνο οι φοιτητές προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους με δικές τους παραγωγές σε έργα της επιλογής τους.

            Η εβδομάδα γεμάτη δρώμενα, έρχεται να γεμίσει το κενό των καλλιτεχνικών δράσεων στην πόλη και να ενώσει τους φοιτητές με τους κατοίκους, με τους δεύτερους να  έρχονται σε επαφή με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών που εδρεύει στην πόλη. Εκτός από το Θέατρο Τριανόν, αξιοποιούνται και άλλα σημεία της πόλης όπως η Πλατεία Εθνοσυνέλευσης και όλη η περιοχή της Πρόνοιας (Ιστορίες κάτω από την επιφάνεια, 2019), το ανοιχτό θέατρο στο Ρολόι (Ίσως να είμαι η Ηλέκτρα, 2017), οι Μπανιέρες (Μαμά εγώ σε γέννησα, 2016) και πολλά άλλα σημεία. Παραστάσεις ανεβαίνουν και στην πόλη του Άργους  όπως στο Θέατρο της Οδού Ατρέως (Τέλος πάντων, τι είναι η Ελλάδα, 2015).

            Τα τοπικά Μ.Μ.Ε δείχνουν το ενδιαφέρον τους να προβάλλουν το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής, να μιλήσουν με ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο ραδιοφωνικός σταθμός σταθμός Σφαίρα συνήθως γίνεται χορηγός επικοινωνίας για το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής, αναλαμβάνοντας την προώθηση των παραστάσεων αλλά και ολόκληρου του θεσμού. Επίσης, εκπρόσωποι των ομάδων καλούνται σε εκπομπή του σταθμού μιλώντας για τις παραστάσεις και για το φεστιβάλ. Βέβαια, και αρκετά τοπικά blogs δείχνουν το ενδιαφέρον τους καλύπτοντας και προωθώντας το φεστιβάλ κάθε χρόνο. Ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος κατά την πρακτική του στην εκπομπή «Φοιτητιβίσματα» που παρουσιάζεται στο κανάλι της Βουλής, δημιούργησε ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής.  

            Εκτός από την προώθηση των τοπικών Μ.Μ.Ε, μεγάλη βοήθεια προσφέρει και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναπλιαίων που παραχωρεί το θέατρο Τριανόν για την εβδομάδα του φεστιβάλ, χορηγεί τις αφίσες και τα μπάνερ που τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ακόμα, βοηθάει ώστε να δοθούν άδειες, ηλεκτρικό ρεύμα και δίνει καρέκλες για τις παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Η συνδιοργάνωση με τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. είναι πάντα επιτυχής. Επιπλέον μια συνεργασία ακόμα, γίνεται με τον καθηγητή φωτισμού, Άγγελο Γουναρά. Η βοήθειά του είναι πολύτιμη γιατί δανείζει κάμερες, προτζέκτορες και προβολείς για τις παραστάσεις των φοιτητών. Φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημά του, αναλαμβάνουν να «φωτίσουν» παραστάσεις στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής με τον ίδιο να είναι πάντα εκεί δίνοντας τα δικά του «φώτα».

            Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και οι φοιτητές μαθαίνουν να χτίζουν γερές βάσεις μόνοι τους, πράγμα που του δίνει σημαντικό βάρος αλλά παράλληλα το καθιστά απελευθερωτικό γιατί όλα εξαρτώνται από τις επιλογές των φοιτητών. Η κάθε ομάδα έχει τη δική της στιγμή δημιουργίας με την ευθύνη του επαγγελματία δημιουργού, διευθυντή παραγωγής, συντελεστή, ηθοποιού ή όποιου ρόλου επιλέξει ο καθένας.

Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό για το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και για το Ναύπλιο. Ενώ επί της ουσίας, πρόκειται για τις εξετάσεις μαθήματος, κανείς από τους φοιτητές δεν το αντιμετωπίζει μόνο ως εξέταση. Είναι μια προετοιμασία για την μετάβαση στον επαγγελματικό στίβο στον χώρο του θεάτρου σε όλους τους τομείς της παραγωγής: καλλιτεχνικής και οργανωτικής. Ανεβαίνουν παραστάσεις όλων των ειδών και οι φοιτητές συμμετέχουν σε μια διαδικασία που όχι μόνο δημιουργούν, αλλά και λαμβάνουν εικόνες διαφορετικές της δικής τους ματιάς, μαθαίνουν και εμπνέονται για δικά τους project, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις, σχολιάζουν, κάνουν και δέχονται κριτική αλλά και διασκεδάζουν και χαλαρώνουν.

Σχετικά με το Φεστιβαλάκι: Text
Σχετικά με το Φεστιβαλάκι: Pro Gallery
bottom of page